Rödgods för hantverk

Rödgods är ett material som man oftast ser i samband med olika hantverk, med sin läckra naturliga färg skapar det en väldigt härlig harmoni i trädgårdar och heminredning. Det är ett väldigt väl använt material som man har använt i många år tillbaka. Speciellt till krukor och liknande produkter. Eftersom att det är så pass billigt och lätt att tillverka skapar det en lätt åtkomst och blir därför väldigt eftertraktat. Man kan ha alla typer av växter i krukor som är tillverkade i rödgods och det blir en snygg kontrast till det gröna i växten, men också om man väljer att plantera någon färgglad blomma eller liknande i krukan. Är det så att man arbetar väldigt mycket med olika material och älskar att tillverka olika hantverk och produkter får man inte missa rödgods och se till att man har testat det i alla fall någon gång i livet.

Och precis som med de flesta äldre material kan vi se att man har använt rödgods i många århundranden tillbaka. I olika arkeologiska utgrävningar har man hittat väldigt gamla fynd tillverkade i detta material. I Sverige kan man bland annat finna det i utgrävningar som vi gjort där det har funnits borgar, i gamla kyrkor och andra liknande miljöer då man har haft tillgång till detta och skapat otroligt vackra gamla föremål i rödgods.

Många förknippar rödgods med keramik, det är inte helt fel att tänka så men det är inte riktigt samma sak. Man använder det dock oftast till samma ändamål och det är därför vi gör den sammankopplingen. Något som är väldigt vackert är när man laserar rödgods med olika vätskor och gör att de blir väldigt blanka och lätthanterliga, antingen så kan man ha det som uppläggningsfat eller bara som vackra skulpturer i sitt hem.